Preview

Vestnik of North-Eastern Federal University

Advanced search

The Influence of Cultivated Plants on the Body of Farm Animals

https://doi.org/10.25587/SVFU.2019.74.44566

Abstract

The article presents data from the results of research and the influence of agricultural crops on the example of barley, rye and oats on the physiological state of farm animals. In biological science, grain crops are subdivided according to their classification, plants are classified as monocotyledons by the biological assessment, and Bluegrass (Poaceae). According to literary sources, the fruits of cereals are rich in substances such as protein and starch, which has a very positive effect on all living organisms in mammals. Rarely in their chemical composition can be found coumarins, rarely essential oil. Cereal crops have very ancient roots as a food plant for humans and as food for animals. The main group includes rye, oats, barley, buckwheat, etc. One of the main factors for growing crops is providing the population with bakery products. As a result of multi-stage production and processing, bran remains after grinding; they are quite a complete feed for the use of farm animals and poultry. Usually used in the diet of animals in pure form or as mixtures using new technologies, such as heat-treated form. The results of research work are given on milk production, on the chemical composition of milk, on the digestibility of nutrients in the body of Simmental cows. As well as biological changes in the organism of animals, its results when cultivated plants are added to the diet, growing in the conditions of the zone of the cryolithozone.

About the Authors

V. V. Pankratov
Yakutsk State Agricultural Academy
Russian Federation


P. P. Borisova
YNIISH
Russian Federation


V. I. Scriabina
M.K. Ammosova North-Еastern Federal University
Russian Federation


References

1. Жуковский Г. М. Культурные растения и их сородичи / Г. М. Жуковский. - Л.: Колос, 2017. - 750 с.

2. Борисова П. П. Рост и развитие ремонтных телок симментальской породы при использовании в рационе пшеничных отрубей // Научно-инновационный потенциал Республики Саха (Якутия). - СПб., 2007. - С. 141-144.

3. Горохов Н. И. Производство мяса и молока в Республике Саха (Якутия) // Параметры продуктивности симментальских коров. Сб. научн. тр. / РАСХН. Сиб отд-ние. - Новосибирск, 1995. - 13 с.

4. Абрамов А. Ф., Андросов Н. Е., Барашкова Н. В. Состав и питательность кормов Якутии. Справочник. - Новосибирск, 1993. - С. 1-129.

5. Вавилов П. П. Полевые сельскохозяйственные культуры СССР // П. П. Вавилов, Л. Н. Балышев. - М.: Колос, 1984. - 160 с.

6. Гриценко В. В. Семеноведение полевых культур: учебник для вузов / В. В. Гриценко, З. М. Калошина. - М.: Колос, 2017. - 272 с.

7. Нечаев В. И. Развитие инновационной деятельности в растениеводстве / Нечаев В. И. - М.: КолосС, 2017. - 867 c.

8. Сафонов Л. Ф. Системы земледелия: учебник для вузов / А. Ф. Сафонов и др. // под ред. А. Ф. Сафонова. - М.: КолосС. 2017. - 447 с.

9. Вавилов Н. И. Избранные сочинения // Н. И. Вавилов. - М.: Колос, 1966. - 432 с.

10. Панкратов В. В., Скрябина В. И., Иванова Н. Д. Биохимические показатели телок симментальской породы при концентратном и бесконцентратном типе кормления // Региональные вопросы развития сельского хозяйства Якутии. - Якутск, 2018. - С. 138-143.

11. Растениеводство // С. Посыпанов, В. Е. Долгодворов, Г. В. Коренев; под ред. Посыпанова Г. С. - М.: КолосС, 1997. - 448 с.

12. Тейт Р. Органическое вещество почвы: Биологические и экологические аспекты. - М.: Мир, 1991. - 400 с.

13. Шатилов И. С. Агрофизические, агрометеорологические основы программирования урожаев // И. С. Шатилов, А. Ф. Чудновский. - Л.: Гидрометеоиздат, 1980. - 320 с.

14. Александрова Л. Н. Органическое вещество почвы и процессы его трансформации. - Л.: Наука, 1980. - 286 с.

15. Бугаев П. Д. Ячмень в Нечерноземье // П. Д. Бугаев. - М.: Полиграфбанксервис, 2004. - 128 с.

16. Панкратов В. В., Сысолятина В. В., Скрябина В. И. Биологические основы роста и развития молодняка крупного рогатого скота в условиях Якутии. - Якутск, 2010. - 115 с.

17. Чугунов А. В. и др. Продуктивное животноводство в Якутии. - М: Колос, 2009. - 456 с.

18. Шпаар Д. Зерновые культуры (выращивание, уборка, доработка и использование // Под общ. ред. Д. Шпаара. - М.: ООО «ДЛВ Агродело», 2008. - 656 с.

19. Калашников А. П., Клейменов Н. И. и др. Нормы и рационы кормления сельскохозяйственных животных. - М.:Агропромиздат, 1985. - 351 с.

20. Добровольский Г. В., Никитин Е. Д. Сохранение почв как незаменимого компонента биосферы. - М.: Наука, 2000. - 185 с.

21. Растениеводство // П. П. Вавилов, В. В. Гриценко, В. С. Кузнецов; под ред. Вавилова П. П. - М.: Агропромиздат, 1986. - 512 с.

22. Пермяков Н. С. и др. Применение пшеничных отрубей в рационах первотелок симментальской породы // Агропромышленный комплекс Республики Саха (Якутия) в период до 2015 года. - М., 2006. - С.198-199.

23. Долгачева В. С. Растениеводство. - М.: Академия, 1999. - 368 с.


Review

For citations:


Pankratov V.V., Borisova P.P., Scriabina V.I. The Influence of Cultivated Plants on the Body of Farm Animals. Vestnik of North-Eastern Federal University. 2019;(6):30-36. (In Russ.) https://doi.org/10.25587/SVFU.2019.74.44566

Views: 111


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2222-5404 (Print)
ISSN 2587-5620 (Online)