Preview

Vestnik of North-Eastern Federal University

Advanced search

Food as a fragment of linguistic view of the world (on the example of dialectal names of food in the yakut and tuvinian languages)

https://doi.org/10.25587/SVFU.2020.76.61510

Abstract

The thematic justification of the research lies in the fact that the traditional (national) food of the Yakuts as part of a unique ethnic culture has not been sufficiently studied from the point of view of linguistics. In order to explicate the substantial signs of the lexical-semantic group «Food», the dialect vocabulary of the Yakut language was used, which is a marker for identifying the commonality and specifics of the Yakut traditional cuisine in the system of ethnic food names of Turkic-speaking peoples. The goal of research is to represent a fragment of the linguistic view of the Yakut world based on a comparison of the Yakut and Tuvinian food names. To achieve this goal, the following tasks were set: to sample dialect names of food (dishes, products) from lexicographical, ethnographic sources; to define the basic definitions; to make lexical-semantic classification; to identify common and specific features; to attract additional illustrative materials (for example, phraseological units) for linguistic and culturological illustration; to make conclusions and outline the prospects for the research. In the course of research, the authors used traditional methods of linguistics - definitional, contrastive analysis - necessary for such studies. A study of the semantics and systematization of the traditional food of the Yakuts and Tuvinians showed: firstly, mainly the names of dairy dishes (products) have a common semantics, which is a consequence of the unified system of traditional farming (cattle breeding); secondly, the semantic identities of Mongolian origin represent the once existed linguistic view of the world, which is associated with close and long-term cultural contacts of two peoples; thirdly, the specific features of the national cuisine of both ethnic groups are due to the environment, the development of new spaces. A comparative study of this group of vocabulary in the context of linguistic culturology has great prospects in the sense that the study of national dishes (products) can be a catalyst for the further development of the traditional economy, and also enriching the general vocabulary of the national languages of the Russian Federation in line with the self-identification of peoples.

About the Authors

S. A. Ivanov
Department Institute for Humanities Research and Indigenous Studies of the North of the Siberian branch of the RAS
Russian Federation


E. R. Nikolaev
Department Institute for Humanities Research and Indigenous Studies of the North of the Siberian branch of the RAS
Russian Federation


References

1. Шиманский А. Разные известия: сборник. - М.: Нестеров. - Иркутск, 1886. - 12 с.URL: https://e.nlrs.ru/online/2578 (дата обращения: 09.04.2019)

2. Маак Р. К. Пища населения Вилюйского округа / Вилюйский округ Якутской области. - Санкт-Петербург: тип.и хромолит. А. Траншеля, 1887. - Ч. 3. - С. 51-60.

3. Серошевский В. Л. Якуты. Опыт этнографического исследования. 2-е изд. - М., 1993. - 736 с.

4. Саввин А. А. Пища якутов до развития земледелия (опыт историко-этнографической монографии) / подгот. текста, ввод. ст., послесл., коммент. и примеч. д. и. н. Е. Н. Романовой (отв. ред.); литер. ред. Н. И. Дегтярева. - Якутск: ИГИ АН РС (Я), 2005. - 376 с.

5. Николаев С. И. Пища якутов (в свете соседних культур). - Якутск: Якутский край, 2009. - 165 с.

6. Ионова О. В. Растительная пища якутов / Сборник статей и материалов по этнографии народов Якутии. Вып. 2. - Якутск, 1961. - С. 26-40.

7. Большой толковый словарь якутского языка в 15 т. URL: https://e.nlrs.ru/ (дата обращения: 13.02.2019)

8. Диалектологический словарь якутского языка / сост. П. С. Афанасьев, М. С. Воронкин, М. П. Алексеев. - М.: Наука, 1976. - 392 с.

9. Диалектологический словарь якутского языка: Дополнительный том / сост. М. С. Воронкин, М. П. Алексеев, Ю. И. Васильев. - Новосибирск: ВО «Наука», 1995. - 296 с.

10. Иванов С. А. Изучение якутских говоров: итоги и задачи / Коренные народы Якутии: территориальные и культурные диалекты: сборник научных статей / редкол. Данилова Н. И., Самсонова Е. М., Харабаева В. И.; Рос. акад. наук, Сиб. отд-ние, Ин-т гуманит. исслед. и проблем малочисл. народов Севера. - Якутск: ИГИиПМНС СО РАН, 2019. - С. 6-20.

11. Вайнштейн С. И. Тувинцы-тоджинцы: Ист.-этногр. очерки / Акад. наук СССР. Ин-т народов Азии. Тувин. науч.-исслед. ин-т языка, литературы и истории. - М.: Изд-во вост. лит., 1961.- 218 с.

12. Бавуу-Сюрюн М. В. История формирования диалектов и говоров тувинского языка: дис.. д-ра филол. наук. - Новосибирск, 2018. - 393 с.

13. Татаринцев Б. И. Этимологический словарь тувинского языка. Т. III: К-Л. - Новосибирск: Наука, 2004. - 440 с.

14. Чадамба З. Б. Тоджинский диалект тувинского языка. - Кызыл: Тув. книжн. изд-во, 1974. - 136 с.

15. Вайнштейн С. И. Мир кочевников центра Азии. - М.: Наука, 1991. - 293 с.

16. Пища и способы ее приготовления / Труды Тувинской комплексной археолого-этнографической экспедиции / Отв. ред. Л. П. Потапов; Акад. наук СССР. Ин-т этнографии им. Н. Н. Миклухо-Маклая. - М.; Л.: Изд-во Акад. наук СССР (Ленингр. отд-ние), 1960. - Т. 1. - С. 176-212.

17. Сувандии Н. Д. Тувинская антропонимия: дис. … канд. филол. наук. - М., 2004. - 191 с.

18. Николаев Е. Р. Якутские личные имена: лингвокультурологический аспект: дис.. канд. филол. наук.- Якутск, 2018. - 267 с.

19. Татаринцев Б. И. Этимологический словарь тувинского языка. - Новосибирск: Наука, 2000. - Т. I: А-Б. - 341 с.

20. Толковый словарь якутского языка / Под ред. П. А. Слепцова. - Новосибирск: Наука, 2004. - 680 с. (Буква А).

21. Большой толковый словарь якутского языка: в 15 т. Т. ХIV: (Буква Ч, Ы) / Под ред. П. А. Слепцова. - Новосибирск: «Наука», 2017. - 592с.

22. Хертек Я. Ш. Тувинско-русский фразеологический словарь. Около 1500 фразеологизмов / под ред. Д. А. Монгуша и Б. И. Татаринцева. - Кызыл: Тув. кн. изд, 1975. - 204 с.

23. Нелунов А. Г. Якутско-русский фразеологический словарь. - Новосибирск: Издательство СО РАН, филиал «Гео», 2002. - Т. I. - 287 с.

24. Нелунов А. Г. Якутско-русский фразеологический словарь. - Новосибирск: Издательство СО РАН, филиал «Гео», 2002. - Т. II. - 420 с.

25. Татаринцев Б. И. (1976) Монгольское языковое влияние на тувинскую лексику / под ред. к. ф. н. З. Б. Чадамба. - Кызыл: Тув. кн. изд., 1976. -132 с.


Review

For citations:


Ivanov S.A., Nikolaev E.R. Food as a fragment of linguistic view of the world (on the example of dialectal names of food in the yakut and tuvinian languages). Vestnik of North-Eastern Federal University. 2020;(2):60-71. (In Russ.) https://doi.org/10.25587/SVFU.2020.76.61510

Views: 134


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2222-5404 (Print)
ISSN 2587-5620 (Online)